Dünya’da ve Türkiye’de ilk olarak Otoklav Sistemini kullanan Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasından çıkan Torku bulguru, lif ve protein bakımından zengin olmasının yanı sıra ürünlerdeki besinsel fire kaybının da önüne geçiyor.
Konu ile ilgili olarak Torku’dan yapılan bilgilendirme şöyle:
“Buğdayın ön temizleme aşamasında Alman Bühler ve Amandus Kahl teknolojisi Türkiye’de ilk defa Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikası’nda kullanılmaktadır. Ön temizleme aşamasında buğday dışında kalan ve bulgurun kalitesini bozan tüm yabancı maddeler temizlenmektedir.
Tam otomasyon sistem ve Sortex kameralı ayrım sistemi kullanılan bu aşamada Türkiye’de ilk defa Alman Bühler ve Amandus Kahl teknolojisi Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikası’nda kullanılmaktadır.
Son teknolojik ürünlerle donatılan Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasında ıslatma ve ön pişirme işlemlerinde de Türkiye’de ilk defa kullanılan Otoklav Sistem sayesinde buğdayın besinsel değerinin kaybetmeden pişirilmesi sağlanmaktadır.
Pişirme ve kurutma safhası bulgurun kalitesine etki eden en önemli safhalardan biridir. Torku bulgurunu diğerlerinden ayıran en önemli kısımlardan birisi de kalitede son derece önemli etkisi olan pişirme ve kurutma safhasıdır.
Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasında Torku bulgurları yüksek teknolojiye sahip makine parkurunda tamamen Otoklav Sistemi içerisinde gerçekleşmektedir. Ön haşlamadan çıkan buğdaylar Otoklav Sistemine girmekte, bu sistem buğdayın içerisindeki renk yapısına ve besinsel değerlerine zarar vermediği gibi buğdayın protein ve lif yapısını da korumaktadır.
Aynı zamanda bu sistem sayesinde su tasarrufu da sağlanmaktadır. Diğer fabrikalarda 14 proteinle normal haşlama kazanlarına giren buğdaylarda yüzde 1-2 besinsel fire kaybı olurken sadece Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasında olan Otoklav Sistem sayesinde besinsel fire kaybı olmadığı gibi buğday girdiği protein ve lif oranıyla beraber dışarı çıkmaktadır.
Dünya’da ve Türkiye’de bu sistemi kullanan tek firma Çatalhöyük Bulgur ve Bakliyat Fabrikasıdır.”